• Landelijk Erkend Gecertificeerd
  • Alleen Geselecteerde Merken
  • Montage 100% Volgens Richtlijnen Producent
  • 300+ Tevreden Klanten

Wat zijn Omvormers?

De omvormer is een onmisbaar onderdeel bij het opwekken van stroom met zonnepanelen.

De stroom die zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Onze elektrische apparaten werken echter allemaal op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van een serie zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom. De wisselstroom is vervolgens meteen geschikt voor gebruik in huis.

String-Omvormer

string omvormer

string omvormer

Bij een string-omvormer zijn alle zonnepanelen in serie aan elkaar geschakeld. De gehele kring is verbonden met dezelfde omvormer.

Wanneer er één zonnepaneel minder opbrengst levert, dan heeft dit invloed op de gehele serie. De hele kring moet dan noodgedwongen het maximale vermogen van de slechtst presterende zonnepaneel aanhouden. Deze omvormer houdt namelijk voor de gehele serie de maximale opbrengst van de slechtst presterende zonnepaneel aan.

Een zonnepaneel kan minder opbrengst hebben door bijvoorbeeld schaduw of vuil. Bij een string-omvormer is het daarom belangrijk om de opbrengst van de afzonderlijke panelen in de gaten te houden.

Voorbeeld

U heeft een zonnestroominstallatie die bestaat uit 6 zonnepanelen. Ze zijn door middel van een string-omvormer in serie aan elkaar geschakeld. Er zijn 3 zonnepanelen die een opbrengst van 90% hebben, 2 zonnepanelen die een opbrengst van 80% hebben en 1 zonnepaneel dat door schaduw een opbrengst van 50% heeft. De hele kring moet noodgedwongen het vermogen van het slechtst presterende zonnepaneel aanhouden. Dit houdt in dat voor de gehele serie het vermogen van 50% aangehouden wordt.

Micro-Omvormers

micro omvormer

micro omvormer

Bij een micro-omvormer zijn de zonnepanelen niet aan elkaar gekoppeld. Elk zonnepaneel is apart verbonden met een micro-omvormer. Ieder zonnepaneel wekt zijn eigen maximale vermogen op, onafhankelijk van de overige zonnepanelen.

Wanneer er één zonnepaneel een lagere opbrengst genereert, heeft dit geen negatief effect op de andere zonnepanelen.

Negatieve gevolgen van schaduw of vuil zijn beperkt tot het zonnepaneel in kwestie. In het geval van schaduw van een schoorsteen, een dakkapel of bomen is het dus beter om micro-omvormers te plaatsen.

Voorbeeld

U heeft een zonnestroominstallatie die bestaat uit 4 zonnepanelen. De zonnepanelen zijn verbonden met micro-omvormers. Er zijn 2 zonnepanelen die een opbrengst van 90% hebben, 1 zonnepaneel met een opbrengst van 75% en 1 zonnepaneel dat door vuil een opbrengst van 50% heeft. De gemiddelde opbrengst die u opwekt, bedraagt 76,25%.

Ontvang GRATIS Advies

100% professioneel, op maat gemaakt en vrijblijvend!
Adviesgesprek Aanvragen

Vragen of onduidelijkheden?
Bel Marcel (eigenaar)

marcel-vrijstaand

Bereikbaar op telefoonnummer

0172 - 450087

Openingstijden ma-vrij 08:00-17:00

Waar Wordt de Omvormer Geplaatst?

Een string-omvormer plaatsen we in huis. De beste plaats voor een string-omvormer is een plaats die niet al te stoffig is. Het moet ook een plaats zijn waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. String-omvormers maken altijd een beetje geluid. Dit geluid kan hinderlijk zijn in een woon- of werkkamer. Daarom is het verstandig om de string-omvormer te plaatsen op een plek die u niet dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld op zolder.

Het is belangrijk om de string-omvormer zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen te plaatsen. Dit om de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer zo kort mogelijk te houden. Er kan dan nauwelijks energieverlies ontstaan door de kabels.

Micro-omvormers plaatsen we onder de zonnepanelen. Een omvormer in huis is niet nodig. Een micro-omvormer heeft als voordeel dat deze  totaal geen geluid maakt. Een ander voordeel van een micro-omvormer is dat je geen gevaarlijke gelijkstroom in huis hebt. De micro-omvormer vervoert laagspanning naar de meterkast.

Vermogen van de Omvormer

De werking van een omvormer is gebaseerd op de eigenschappen van zonnecellen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk energie uit de cellen te halen.Het vermogen van de omvormer moet daarom goed afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van zonnepanelen is bepaald onder ideale omstandigheden, waarbij de zon veel schijnt.

In Nederland schijnt de zon echter niet altijd. Fabrikanten van omvormers bepalen de toelaatbare belasting van de omvormer daarom op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Hierdoor kan het voorkomen dat het vermogen van de zonnepanelen hoger ligt dan het vermogen van de omvormer.

De maximale opbrengst uit zonnepanelen wordt gehaald met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen.

Hoe Lang Gaat een Omvormer mee?

Een string-omvormer gaat 10 tot 15 jaar mee. U heeft 5 tot 7 jaar garantie op een string-omvormer. Doet u tijdens de levensduur van uw zonnepanelen een nieuwe investering voor uw string-omvormer? Hou hier dan rekening mee bij de investeringsberekening.

Een micro-omvormer gaat ruim 30 jaar mee. U heeft 20 jaar garantie op een micro-omvormer.

Ontvang GRATIS Advies

100% professioneel, op maat gemaakt en vrijblijvend!
Adviesgesprek Aanvragen

Vragen of onduidelijkheden?
Bel ons!

Bereikbaar op telefoonnummer

0172 - 450087

Wat zijn Zonnepanelen?

wat zijn zonnepanelen

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Met zonnepanelen kunt u dus duurzaam stroom opwekken.

Meer Over Zonnepanelen

Waarom Zonnepanelen?

rondje zonnepanelen

Door zonnepanelen aan te schaffen, bespaart u geld op uw energierekening. Daarnaast doet u een goede investering voor de toekomst.

Meer Over Waarom Zonnepanelen

Bespaartips

bespaartips

Door zonnestroom aan te schaffen krijgt u direct een lagere energierekening. Ook zijn er grote belastingvoordelen te behalen met zonnepanelen.

Ontdek Alle Bespaartips

Zonnepanelen Particulier

Zonnepanelen Particulier

Bent u het zat om maandelijks veel geld uit te geven aan stroom? Dan zijn zonnepanelen de oplossing voor u.

Terug Naar Zonnepanelen Particulier