• Landelijk Erkend Gecertificeerd
  • Alleen Geselecteerde Merken
  • Montage 100% Volgens Richtlijnen Producent
  • 300+ Tevreden Klanten

Wat zijn Omvormers?

De omvormer is een onmisbaar onderdeel bij het opwekken van stroom met zonnepanelen. De stroom die zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Onze elektrische apparaten werken echter allemaal op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van een serie zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom. De wisselstroom is vervolgens meteen geschikt voor gebruik in huis.

Verschillende Typen Omvormers

string omvormer

string omvormer

Paneelomvormer: Omvormer voor een zonnepaneel.

String-omvormer: Omvormer voor een string van panelen.

Multi-string omvormer: Meerdere strings van panelen zijn aangesloten op een omvormer.

PV-centrale omvormer: Een zonne-energiecentrale is aangesloten op een omvormer.

Hybride omvormer:Omvormer die geschikt is voor de opslag van energie.

Waar Wordt de Omvormer Geplaatst?

De beste plaats voor de omvormer is een plaats die niet al te stoffig is. Het moet ook een plaats zijn waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Omvormers maken altijd een beetje geluid. Dit geluid kan hinderlijk zijn in een woon- of werkkamer. Daarom is het verstandig om de omvormer te plaatsen op een plek die u niet dagelijks gebruikt.

De omvormer wordt vaak zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen geplaatst. Bijvoorbeeld op zolder. Dit om de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer zo kort mogelijk te houden. Er kan dan nauwelijks energieverlies ontstaan door de kabels.

Vermogen van de Omvormer

De werking van een omvormer is gebaseerd op de eigenschappen van zonnecellen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk energie uit de cellen te halen.Het vermogen van de omvormer moet daarom goed afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen.Het vermogen  van zonnepanelen is bepaald onder ideale omstandigheden, waarbij de zon veel schijnt. In Nederland schijnt de zon echter niet altijd. Fabrikanten van omvormers bepalen de toelaatbare belasting van de omvormer daarom op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Hierdoor kan het voorkomen dat het vermogen van de zonnepanelen hoger ligt dan het vermogen van de omvormer. De maximale opbrengst uit zonnepanelen wordt gehaald met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner tot 10% groter is dan het vermogen van de zonnepanelen.

MPP Tracker(s) bij Schaduwval en Meerdere Dakvlakken

Een omvormer heeft een regelaar. Deze regelaar wordt de MPP tracker genoemd. De MPP tracker zoekt constant naar het punt waarbij het product van paneel-stroom en spanning maximaal is. Het Maximum Power Point. Dit punt verschuift naarmate de instraling of temperatuur van het paneel veranderen. Wanneer u de zonnepanelen op verschillende dakvlakken, hellingshoeken of windrichtingen plaatst, dan heeft u een aparte omvormer nodig of een omvormer met meerdere MPP. Zonnepanelen die in de schaduw komen, kunnen ook op een MPP tracker aangesloten worden.

Hoe Lang Gaat een Omvormer Mee?

De levensduur van omvormers verschilt. Een omvormer van goede kwaliteit gaat al snel 10 tot 15 jaar mee.

Ontvang GRATIS Advies

100% professioneel, op maat gemaakt en vrijblijvend!
Adviesgesprek Aanvragen

Vragen of onduidelijkheden?
Bel ons!

Bereikbaar op telefoonnummer

0172 - 450087

Openingstijden ma-vrij 08:00-17:00

Wat zijn Zonnepanelen?

Zonnepanelen op puntdak

Een zonnepaneel zet zonne-energie om in elektriciteit. Met zonnepanelen kunt u dus duurzaam stroom opwekken.

Meer Over Zonnepanelen

Waarom Zonnepanelen?

Zonnepanelen schuin op het dak geplaats

Door zonnepanelen te installeren bespaart u als bedrijf op uw energierekening. Daarnaast doet u een goede investering in de toekomst.

Meer Over Waarom Zonnepanelen

Bespaartips

bespaartips

Het aanschaffen van zonnepanelen levert voor uw bedrijf financiële voordelen. Uw bedrijf krijgt direct een lagere energierekening.

Ontdek Alle Bespaartips

Zonnepanelen Zakelijk

Zonnepanelen zakelijk

Bent u het zat om maandelijks veel geld uit te geven aan stroom? Dan zijn zonnepanelen de oplossing voor u.

Terug naar Zonnepanelen Zakelijk