• 0172-450087
  • info@mb-zonnepanelen.nl
  • Landelijk erkend
  • Montage 100% volgens richtlijnen
  • 2700+ Tevreden klanten
  • Alleen geselecteerde merken

Wat is een omvormer?

Omvormers zijn een onmisbaar onderdeel bij het opwekken van stroom voor zonnepanelen.

De stroom die zonnepanelen opwekken is gelijkstroom. Onze elektrische apparaten werken echter allemaal op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van een serie zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom. De wisselstroom is vervolgens meteen geschikt voor gebruik in huis.

Soorten omvormers:

Er zijn twee soorten omvormers: string-omvormers en micro-omvormers. Bij een string-omvormer zijn alle zonnepanelen in serie aan elkaar geschakeld en verbonden met dezelfde omvormer. Bij een micro-omvormer zijn de zonnepanelen niet aan elkaar gekoppeld en wekt elk zonnepaneel zijn eigen maximale vermogen op.

Soorten omvormer
Soorten omvormers

Zonnepanelen met micro-omvormers

Hier vind u meer informatie over micro-omvormers.

Bij een micro-omvormer zijn alle zonnepanelen niet aan elkaar gekoppeld. Elk zonnepaneel is apart verbonden met een micro-omvormer. Ieder zonnepaneel wekt zijn eigen maximale vermogen op, onafhankelijk van de overige zonnepanelen.

Met één centrale omvormer kan het zijn dat, door negatieve gevolgen van schaduw, door een schoorsteen, een dakkapel, of bomen een lagere opbrengst word gegenereerd. Het paneel met schaduw heeft negatief effect op andere zonnepanelen wat resulteert in een lagere opbrengst. Door micro-omvormers wordt het maximale haalbare opbrengst per paneel behaald, dit resulteert automatisch in een hogere opbrengst per systeem.

Enphase omvormers onder zonnepanelen
Zonnestroominstallatie in Zoetermeer

Voorbeeld van een zonnestroominstallatie:

U heeft een zonnestroominstallatie die bestaat uit 11 zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben allemaal een apart verbonden micro-omvormer. Er zijn 5 zonnepanelen die een opbrengst van 60% hebben door schaduwval van een boom. De gemiddelde opbrengst die u opwekt, bedraagt 80%. Met een grote omvormer zou u een gemiddelde opbrengst hebben van 60%.

Micro-omvormers komen dus goed tot hun recht wanneer er sprake is van een zonnepaneel die lagere opbrengsten genereert. Lage opbrengsten van een zonnepaneel heeft dus geen effect op andere zonnepanelen. Bij ons krijgt u het beste onderliggende systeem met Enphase micro-omvormers.

Hoelang gaan Micro-omvormers mee?

Doordat wij al jaren werken met Enphase micro-omvormers, weten wij dat de betrouwbaarheid en levensduur van dit merk zeer hoog is. Onze micro-omvormers van Enphase gaan ruim 30 jaar mee. U heeft een garantie van 25 jaar inclusief vervangingskosten de eerste 2 jaar.

Waar worden de micro-omvormers geplaatst?

Micro-omvormers plaatsen we onder de zonnepanelen. Een omvormer in huis is niet nodig. Een micro-omvormer heeft als voordeel dat deze geen geluid maakt. Een ander voordeel van een micro-omvormer is dat je geen gevaarlijke gelijkstroom in huis hebt. De micro-omvormer vervoert laagspanning naar de meterkast.

Micro-omvormer onder zonnepanelen

Zonnepanelen met een centrale omvormer (string-omvormer)

Hier vind u meer informatie over zonnepanelen met een centrale omvormer.

Bij een centrale omvormer zijn alle zonnepanelen in een serie aan elkaar geschakeld. De gehele kring is verbonden met dezelfde omvormer.

Wanneer één zonnepaneel minder opbrengst levert door bijvoorbeeld, door schaduw of vuil, heeft dit gelijk effect op andere zonnepanelen. De hele kring moet dan noodgedwongen het maximale vermogen van het slechts presterende zonnepaneel aanhouden. Deze omvormer houdt namelijk voor de gehele serie de maximale opbrengst van het slechts presterende zonnepaneel aan. Bij een string-omvormer is het daarom belangrijk om de afzonderlijke panelen in de gaten te houden.

Omvormer MB zonnepanelen Bodegraven
Zonnepanelen met een centrale (string) omvormer

Voorbeeld van een zonnestroominstallatie:

U heeft een zonnestroominstallatie die bestaat uit 6 zonnepanelen. Ze zijn door middel van een string-omvormer in serie aan elkaar geschakeld. Er zijn 3 zonnepanelen die een opbrengst hebben van 50% door schaduw. De hele kring moet noodgedwongen het vermogen van het slechts presenterende zonnepaneel aanhouden. Dit houdt in dat voor de gehele serie het vermogen van 50% aangehouden wordt.

Hoe lang gaan omvormers mee? 

Een string-omvormer heeft een garantie van ca. 10 jaar en een totale levensduur van 10 tot 15 jaar.  Doet u tijdens de levensduur van uw zonnepanelen een nieuwe investering voor uw string-omvormer? Hou hier dan rekening mee bij de investeringsberekening.

Waar wordt de omvormer geplaatst? 

Een string-omvormer plaatsen wij in huis. De beste plaats voor een string-omvormer is een plaats die niet al te stoffig is. Het moet ook een plaats zijn waar de omvormer goed zijn warmte kwijt kan. String-omvormers maken altijd geluid, dit geluid kan als hinderlijk zijn in een woon- of werkkamer, daarom is het verstandig om de string-omvormer te plaatsten op een plek die u niet dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld op zolder.

Een string-omvormer plaatsen wij in huis

De beste (micro) omvormers van de markt

Bent u op zoek naar een bedrijf dat uitsluitend met de beste merken werkt? Dan zit u bij MB Zonnepanelen goed! De merken waar wij mee werken zorgen ervoor dat u het onderste uit de kan haalt met uw zonnepanelen en zo het meest geld bespaart. U kunt vertrouwen op vakwerk en beste kwaliteit omvormers met een uitstekend rendement. Laat gerust een berichtje achter bij ons op de website. vrijblijvend een afspraak maken mag altijd. Wij kijken er naar uit!

Advies aanvragen

Vraag onze offerte aan.

installeren zonnepanelen en enphase omvormers