• 0172-450087
  • info@mb-zonnepanelen.nl
  • Landelijk erkend
  • Montage 100% volgens richtlijnen
  • 2700+ Tevreden klanten
  • Alleen geselecteerde merken

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de perfecte manier om duurzaam stroom op te wekken. Zonnepanelen zet zonne-energie namelijk om in elektriciteit. Zo levert u een positieve bijdrage aan een duurzame toekomst en dat ziet u ook nog eens terug in uw portemonnee.

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortom een PV-paneel zet zonlicht om in elektriciteit. Zonne-energie die zo word opgevangen is een duurzame manier van stroom opwekken.

Zonnepanelen werken op daglicht en kunnen het hele jaar gebruikt worden, ook tijdens de korte en donkere dagen zijn zonnepanelen nog steeds rendabel. Iedere particulier kan door het aanschaffen van zonnepanelen stroom opwekken.

Met stroom die u opwekt door de zonnepanelen kunt u twee dingen doen. Ten eerste de stroom direct gebruiken in uw huis, of tegen een vergoeding stroom aan het net leveren.

Wat zijn zonnepanelen
Elektronen komen door het zonlicht in beweging

Werking van zonnepanelen

  • Elektronen in beweging

Door de straling van de zon worden elektronen losgeweekt uit de bovenkant van het zonnepaneel. Wanneer er zonlicht op een zonnepaneel schijnt, komen de elektronen dus in beweging.

  • Electrische stroom op gang 

De elektronen kunnen echter maar een kan op. Hierdoor ontstaat er een spanningsverschil tussen de bovenkant en de onderkant van het zonnepaneel. Dit brengt een elektrische stroom op gang. Deze stroom noemen we gelijkstroom.

  • Van gelijkstroom naar wisselstroom 

De gelijkstroom van zonnepanelen gaat vervolgens naar een omvormer. De omvormer zorgt ervoor dat de spanning van een serie zonnepanelen omgezet wordt in een reguliere wisselstroom van het elektriciteitsnet.

Soorten zonnepanelen

1. Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere, grove silicium kristallen, hierdoor hebben ze een vlekkerig, blauw uiterlijk, daarom vertoont een polykristallijne zonnecel een soort schervenpatroon.

Bij polykristallijne zonnepanelen gaat er wel rendement verloren doordat er zich tussen de cellen haarscheurtjes bevinden. Het oppervlak is niet helemaal perfect. Polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd. Bij genoeg ruimte op het dak is dit een goede keuze. Polykristallijne zonnepanelen hebben een redelijk hoog rendement.

Polykristallijne zonnepanelen
Polykristallijne zonnepanelen
Monokristallijne zonnepanelen op een woning
Monokristallijne zonnepanelen

2. Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt uit een silicium kristal. Ze hebben een hoog opwekvermogen, een hoog rendement en een lange levensduur. Deze zonnepanelen zijn donkerblauw of zwart van kleur.

De productiekosten van monokristallijne zonnepanelen zijn tamelijk hoog, daarom is de prijs van monokristallijne zonnepanelen duurder.

3. Amorfe zonnepanelen (dunne film techniek)

Amorfe zonnepanelen zijn gemaakt van amorf silicium. Ze worden veelal gebruikt in de dunne-film zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen, daarom zijn ze buigzaam. Deze zonnepanelen leveren ook al stroom bij lage zoninstraling en diffuus licht.

Amorfe zonnepanelen zijn de goedkoopste zonnepanelen, daaruit volgt dat het opgewekte vermogen per vierkante meter zeer laag is. Dit kan zelfs  50% minder zijn ten opzichte van andere zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen
Amorfe zonnepanelen
Wat zijn zonnepanelen

Materiaal

Een zonnepaneel is een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een zonnecel is gemaakt het materiaal silicium. Om van silicium een halfgeleider te maken wordt aan de onderkant en aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd. Het geheel wordt tussen twee transparante platen geplaatst. Deze platen kunnen uit glas of kunststof bestaan.

Een zonnepaneel bestaat uit 6 verschillende lagen:
1. Aluminium kader
2. Kitlaag
3. Getemperd solarglas
4. EVA (kunststof lamineerlaag)
5. Cellen (silicium)
6. TPT (backsheet van kunststof)

Installatie van zonnepanelen

De zonnepanelen monteren we altijd op het dak. Of u nu een schuin dak of een plat dak heeft. Heeft u een schuin dak? Bij een schuin dak plaatsen we haken met daarop een railsysteem. De zonnepanelen monteren we op het railsysteem.

Heeft u een plat dak? Op een plat dak plaatsen wij het zonnepaneel op een metalen frame. De zonnepanelen zijn altijd zo geplaatst dat ze zoveel en zolang mogelijk zonlicht opvangen.

Profiteer ook van de financiële voordelen!

Bent u particulier? De aanschaf van PV panelen biedt u financiële voordelen. U krijgt een lagere energierekening en daardoor verdient u uw gemaakte investering in een paar jaar terug. Na die paar jaar wordt het pas echt leuk. Dan gaat u geld verdienen met dit concept. Door een tijdelijke regeling van de overheid profiteert u ook nog van een ander financieel voordeel. U kunt de btw over de aanschaf en installatie van de PV panelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Vraag advies aan

Vraag onze offerte aan.

installeren zonnepanelen en enphase omvormers